lustrum-8

Непереносимість лактози й глютену: що це таке й чим небезпечне

Текст: Світлана Моренець

Від непереносимості лактози чи глютену страждають діти та дорослі в усьому світі. У цьому матеріалі Lustrum пояснює, що таке гіполактазія й целіакія, які симптоми вони викликають, в яких продуктах є лактоза та глютен і чим небезпечні ці захворювання. 

Що таке непереносимість лактози та глютену?

Непереносимість лактози (гіполактазія) — це нездатність організму переварювати цукор, який є в молочних продуктах. Цей цукор і називається лактозою. Це стається, коли організм виробляє дуже мало ферменту лактази, необхідного для перетравлення лактози в кишківнику. Це не алергія на молоко, але, як і при алергії, розвиток хвороби можна зупинити, якщо не вживати речовину, яку організм не засвоює  тобто, лактозу.

inside text banner 2

Непереносимість глютену (целіакія)  це генетичне захворювання травної системи, коли організм погано перетравлює білки, які є в зернових культурах,  тобто, глютен. У таких випадках глютен руйнує ворсинки на стінках слизової оболонки тонкої кишки, що може спричинити хронічне запалення кишківника або інші хвороби. 

У кого зазвичай є ця непереносимість? Часто зустрічається?

У світі приблизно в 75% населення спостерігається гіполактазія в тій чи іншій формі. В основному на непереносимість лактози страждають жителі країн Азії, Африки (90% населення), Південної Європи (70% жителів) й Південної Америки. У жінок  зустрічається частіше, ніж у чоловіків. 

Непереносимість глютену виникає в людей різного віку, але найчастіше зустрічається в дітей через генетичну схильність. Целіакія є в 1% людей на планеті. Але ця цифра неточна: багато людей не знають про свій діагноз. І страждають, навіть не усвідомлюючи, від чого.

Які симптоми непереносимості лактози? А глютену? 

Симптоми непереносимості лактози: здуття, біль у животі або коліки, бурчання в животі, надмірне газоутворення, рідкий стілець або діарея, нудота (блювота). Основні симптоми непереносимості з’являються у проміжку від 30 хвилин до двох годин після вживання продукту з лактозою. 

Щоб дізнатися, чи ці симптоми стали реакцією на лактозу, слід на якийсь час виключити з раціону молоко та молочні продукти. Якщо симптоми зникнуть, можна знову вживати ці продукти в невеликих кількостях й простежити за реакцією організму. 

Гіполактазія може бути легкою, середньої тяжкості та важкою. Люди із легкою непереносимістю лактози можуть вживати одну склянку молока на день без проявів симптомів. Проте при важкій формі непереносимості лактози слід уникати навіть медикаментів, що містять лактозу як допоміжну речовину. Одна таблетка, в якій лакоза є допоміжною речовиною, в більшості випадків містить приблизно таку ж кількість молочного цукру, як і столова ложка коров’ячого молока.

Симптоми непереносимості глютену дуже різні: від болю в животі, проносів, нудоти, блювоти, скачків апетиту до низького зросту й недостатньої ваги, болів у кістках і частих переломів, депресивних настроїв, сверблячки та інших проявів, які притманні алергіям.

Непереносимість глютену протікає з симптомами або без них, та й самі симптоми дуже поширені й для інших захворювань,  усе це дуже ускладнює діагностування непереносимості глютену. 

І чим вони небезпечні? І що буде, якщо продовжувати їсти лактозу і глютен?

Насамперед, непереносимість лактози небезпечна для немовлят: у перші місяці їхнього життя молоко – єдине джерело поживних речовин.

Ще одна проблема, яка виникає в людей із гіполактазією,  розлад травлення: здуття живота, нудота, діарея. Від цього страждають і діти, і дорослі, які попри очевидні симптоми продовжують вживати молочні продукти. У них лактоза не розщеплюється й потрапляє до кишківника. Там цим цукром починають ласувати бактерії, які виробляють водень. Це призводить до здуття. Крім цього, через фізичні властивості лактоза притягує в кишківник воду, а це може спричинити діарею. Проте, навряд чи здуття та діарею можна вважати великою небезпекою, якщо, звичайно, вони не застали вас зненацька під час важливих переговорів. Хоча, на якість життя гіполактазія впливає ще й як.

Натомість, наслідки непереносимості глютену й порушення всмоктування в кишечнику набагато серйозніші. Вони можуть призвести до розвитку цілого ряду патологій, таких як: дерматит, цукровий діабет, безплідність, порушення психічного розвитку, пухлини шлунково-кишкового тракту. При целіакії значно підвищується ризик виникнення раку порожнини рота, кишківника та стравоходу. Чим раніше симптоми будуть визначені як прояв глютенової хвороби, тим меншої шкоди організму завдасть захворювання.

А можна зробити якісь аналізи, щоб це виявити?

Можна. Якщо ви підозрюєте, що у вас  непереносимість лактози, пройдіть генетичний тест, який покаже, чи схильні ви генетично до цього захворювання. Аналіз крові на переносимість лактози коштує від 200 до 400 гривень. Також встановити лактозну недостатність може спеціальний дихальний водневий тест. 

Різноманітність симптомів непереносимості глютену призводить до того, що поставити точний діагноз на підставі симптомів дуже важко. При підозрі на глютенову хворобу обов’язково потрібно провести ряд досліджень. Необхідно зробити аналіз крові з виявленням специфічних антитіл, аналіз калу з визначенням частки вуглеводів і жирів у ньому, ендоскопію кишечника (дослідження кишечника зсередини за допомогою ендоскопа) й в окремих випадках навіть біопсію слизової кишечника (взяття на аналіз невеликого фрагмента тканини для дослідження під мікроскопом). Цей комплекс досліджень допоможе поставити точний діагноз.

У яких продуктах є лактоза? У яких глютен?

Часто або практично завжди лактоза є в таких продуктах:

молоко та молочні продукти, ковбасні вироби в упаковці (включаючи варений окорок), супи в пакетиках, заправки для салатів, хлібні вироби, горіхова паста, морозиво, паніровочні сухарі, торти та пироги, крокети, “фаст-фуд” (гамбургери, чізбургери, тощо), шинка, кетчуп, гірчиця, майонез, підсилювачі смаку, в’яжучий компонент для приготування соусів, підсолоджувачі в упакованих готових продуктах, згущене молоко, сипучі спеції, бульйони, шоколадні батончики, солодощі (карамельки та льодяники), шоколад (за виключенням деяких сортів гіркого шоколаду), какао, харчові добавки для регулювання маси тіла, пудинги, супи-пюре, пончики та омлети, картопляне пюре, сахарин у таблетках, різні медикаменти.

Найбільша кількість глютену міститься в зерні пшениці, жита, ячменю та вівса. Також явний глютен містять: 

млинці, вафлі, вермішель, зернистий сир, кекси, крекери, макарони, манна каша, м’ясні напівфабрикати, овес, вівсяна каша, перлова каша, печиво, тістечка, соєвий соус, торти, пластівці для готового сніданку.

Прихований глютен: гірчиця, дитяче харчування (банкове), жувальна гумка, йогурт (із добавками), какао-порошок, ковбаси, консерви м’ясні, консерви овочеві, консерви рибні, котлети, кава розчинна, крабові палички, майонез, маргарин, морозиво, пельмені, пиво (в якості добавки), розчинні шоколадні напої, соєвий соус, сосиски, сир плавлений, тефтелі.

Але, навіть якщо не вживати ці продукти, проблема не вирішиться. Справа в тому, що виробники продуктів харчування намагаються максимально здешевити їх, тому активно використовують глютен для виробництва м’ясних продуктів, сиру й навіть кондитерських виробів. Це робиться для того, щоб надати готовому виробу пружної консистенції. Таким способом можна збільшити масу м’яса, “зліпити” сир, загустити соуси, кетчуп і багато іншого. Також глютен “прописався” в концентрованих супах і бульйонних кубиках, крабових паличках і східних солодощах, в шоколадних цукерках з начинкою та інших продуктах. 

І що тоді лишається їсти? Чим замінити те, що їсти не можна?

Їсти продукти, в яких глютену точно немає: горохове борошно, гречка, картопля, кукурудза, курага, льняна мука, мед, молочні продукти, борошно з бобів, натуральна риба, натуральне варене м’ясо, нут, овочі, горіхи, пшоно, рис, яйця, фрукти й сухофрукти, яйця. 

До продуктів, які не містять лактозу, відносяться: фрукти, овочі, повидло, мед, кава й чай, рослинна олія, фруктові та овочеві соки, вермішель, соєве молоко й соєві напої, м’ясо, риба, куряче яйце, будь-який вид цукру, крім молочного (сорбіт, фруктоза), картопля, бобові, зерно, сиропи, горіхи. 

А в громадських їдальнях достатньо безглютенового й безлактозного? 

Якщо говорити про кав’ярні й ресторани, то там майже завжди можна знайти страви без лактози чи глютену. А ось ситуація з дитячими садочками й школами набагато складніша. Справа в тому, що законом України не передбачене спеціальне безлактозне й безглютенове харчування для дітей у таких закладах. 

Якщо в школу діти ще можуть приносити їжу з собою, то в дитячих садочках це суворо заборонено  відповідальність за дитину й що вона їсть несуть вихователі й керівництво закладу. У державних дитсадках батькам дітей із непереносимістю лактози чи глютену пропонують відвідувати групу неповного дня  з 9:00 до 12:00 без харчування. Деяким батькам вдається домовитися з закладом, щоб їхнім дітям готували окремо, але це поодинокі випадки. 

Але, за Законом України “Про освіту” організація та відповідальність за харчування в навчальних закладах державної форми власності покладається керівників навчальних закладів. Тобто, теоретично достатньо мати медичний висновок лікаря про хворобу дитини, з яким слід звернутися з заявою до керівника дитсадка. Якщо це буде група батьків, то навіть краще. Отримавши його письмову відповідь, можна звернутися до Управління (або Департаменту) освіти в місті, які також відповідальні за харчування в навчальних закладах державної та комунальної форми власності. 

Успішний досвід батьків є у Львові: там вже відкрили одну групу для дітей із безлактозним і безглютеновим харчуванням у державному дитячому садочку, планують відкрити ще дві. 

Чи можна якось це вилікувати чи це на все життя?

Кожен випадок  індивідуальний. Якщо в організмі людини виробляється хоча б малий відсоток білка-розчеплювача лактази, то шанси подолати непереносимість молока все ж є. Прийом малих порцій молочної продукції в поєднанні з іншими продуктами може зіграти вам на руку й поступово привчити організм до вироблення більшої кількості лактази. А ті пацієнти, які приймають пробіотик після молочної продукції, не зазнають серйозних побічних ефектів. Важливо: лікуватися і приймати препарати можна лише під наглядом лікаря. Знаємо, що ви й так вкурсі, але нагадати не завадить.

У випадку важкої непереносимості лактози це залишається на все життя. Те ж саме стосується й непереносимості глютену  на сьогодні вилікуватися від целіакії неможливо. 

inside text banner 2

Джерела: сайт Міністерства Охорони Здоров’я України, стаття про целіакію від “Celiac Disease Foundation”, стаття проекту “Безлактозне й безглютенове харчування в Україні”, стаття Healthline про непереносимість лактози, інтерв’ю лікаря-гастроентеролога Христини Квіт, стаття “Української правди” про дитяче харчування в садках і школах, новина “Твоє місто” про відкриття груп із безлактозним і безглютеновим харчуванням у дитячих садочках. 

Читайте також У моєї дитини непереносимість лактози й глютену: історії мам.

А ще Дитячий бюджет: скільки коштує виховувати малюка.

Facebook Comments