OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кемекс, пуровер та інші страшні слова. Ваш гід кавовими тенденціями

Текст: Анастасія Соснова

Якщо ви вже давно замовляєте “лАте” і вважаєте моветоном вимовляти “експресо” – вітаємо, ви знавець. Та не варто зупинятись на досягнутому. Цей текст для тих, хто бажає “прокачати” свій рівень у кавознавстві, або ж просто нарешті перестати лякатись невідомих слів в кав’ярнях. А розібратись у всьому нам допоміг Влад Навоєв, баріста кав’ярні Come&Stay.

banner story 3

Почнемо з фільтр-кави. Існує кілька альтернативних методів приготування кави для поціновувачів чистого смаку без жодних додатків. Найчастіше у київських кав’ярнях можна зустріти наступні три.

Кемекс

Цей метод заварювання кави винайшов німецький хімік Пітер Шлюмбом в 1941 році. Він придумав посудину, візуально трохи схожу на декантер для вина або хімічну пробірку. (Як це виглядає?) Така собі цільна колба з двох частин, щоб пити каву не виходячи зі своєї лабораторії.

Готувати каву в кемексі на перший погляд доволі просто – колба змочується водою, далі вставляється фільтр, в нього засипається кава і тонкою струйкою проливається гаряча вода протягом 3-4 хвилин.

coffee-3

На смак така кава м’яка, адже фільтри для кемексу щільніші, але через довгий контакт з водою насичена і міцна. Це найкращій варіант після безсонної ночі.

Пуровер

Метод приготування кави за допомогою воронки Харіо V60. (Як це виглядає?) У нас цей метод називають просто пуровер (pour over – лити зверху). Був винайдений ще в 1908 році в Японії, але світова популярність прийшла лише в 2010 році. Особливість в температурі води, вона має бути не нижчою, ніж 90 градусів. За міцністю пуровер займає друге місце серед фільтр-методів.

Аеропрес

Аеропрес винайшов професор стенфордського університету Алан Адлер в 2005 році. З самого початку це мала бути домашня кавоварка для еспресо. Аеропрес складається з фільтра, фільтротримача, циліндра та поршня (як це виглядає?). Але в такій інтерпретації кавомашина не користувалась попитом в Америці. Щоб не збанкрутувати, Адлер розіслав близько ста примірників свого винаходу по всьому світу. І одного разу хтось приготував за допомогою аеропресу не еспресо, а фільтр каву. І понєслась. З тих пір навіть проводять чемпіонати з приготування кави в аеропресі.

Аеропрес дає найяскравіший та найщільніший смак серед фільтраційних методів, але кава виходить найменш міцна.

coffee-2

Для тих, хто втомився від лате та капучино, є два відносно нових кавових напої з молоком пропонують. Пару років тому вони ще були екзотикою, а зараз їх пропонують майже у всіх київських кав’ярнях:

Раф кава

Вершковий напій, який винайшли в Москві в 1990-х. Хлопець на ім’я Рафаель приходив в бар, де вершки подавали безкоштовно. Він замовляв еспресо, давав бармену ванільний цукор і просив змішати каву з вершками та збити. Виходило солодко і м’яко. З часом друзі Рафаеля також почали приходити в цей бар і просити зробити їм каву “як Рафу”. Так і з’явилась ця назва.

До складу раф кави входить один еспресо, вершки та цукор. Вона майже не містить кофеїну та має дуже легкий смак. Тобто ваш ранок бадьорішим не стане, але точно буде солодшим.

coffee-4

Флет уайт

“Плаский білий” у 1980-ті роки в Австралії вигадав один обсмажувальник (??) кави, коли експериментував з купажами. Ціллю було досягти балансу кави і молока. Баріста взяв склянку об’ємом 180 мл, приготував подвійний еспресо, а молоко нагрів до температури трошки нижчої, ніж для капучино (приблизно 55 градусів). Через те, що молока трохи не вистачило і зверху не було “шапочки”, як в капучино, напій збоку виглядав плоско. Але ж баланс таки був досягнутий. Напій швидко став класикою.

coffee-1 (1)

Як і раф, флет уайт має м’який смак, але не забуває і бадьорити.

Матча-лате та чай-лате

В цих випадках на вас чекає невелике розчарування. Не дивлячись на приставку “лате”, нічого спільного із кавою ці напої не мають. Матча-лате, або ж маття-лате – це напій на основі японського зеленого чаю маття (наголос на останній склад), води і молока.

Чай-лате готується з суміші спецій (імбир, кориця, духмяний перець,кардамон, мускатний горіх), чорного чаю та молока. Ніякої кави, але дуже смачно.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *